Lokale Crypto-fraudeurs van de Letse politie

Wetshandhavers in Letland hebben een illegale crypto-operatie in het land opgepakt. Volgens een officiële aankondiging die maandag werd gepubliceerd, kreeg de Letse politie een tip over een fraudegroep die persoonlijke informatie op het Donkere Web kocht en zich richtte op een aantal populaire online dienstverleners.

Goede Oude Donkere Netto Informatie Spoofing

De aankondiging maakte duidelijk dat de groep uit drie personen bestond. Zij werkten tussen begin 2015 en 2020, waarbij de meeste van hun doelstellingen afkomstig waren uit West-Europa en de Verenigde Staten. Wat hun werkwijze betreft, kocht de groep gegevens van mensen in bulk op het Donkerweb. Ze behandelden ook vertrouwelijke gegevens en hadden toegang tot platforms als Bookings.com, eBay en PayPal. Sommige van deze gegevens omvatten e-mailwachtwoorden, accountnamen en meer.

Gewapend met de financiële en persoonlijke gegevens van hun slachtoffers, gebruikten de criminelen ze naar eigen inzicht. De agenten van de wetshandhaving merkten op dat ze in vijf jaar tijd meer dan duizend mensen hadden opgelicht en het grootste deel van hun geld hadden besteed aan luxegoederen en chique levensstijlen.

In een georganiseerde inval slaagde de politie erin om meer dan €110.000 ($127.000) in cryptocurrency, €280.000 ($323.000) en $37.000 in contanten, 11 onroerend goed met een gezamenlijke waarde van €315.000 ($363.000), en drie luxe voertuigen met een gezamenlijke waarde van €30.000 ($34.500) te vinden. De politie voegde eraan toe dat de criminelen aankopen in goud hadden gedaan, hoewel ze hun bezittingen niet openbaar maakten. Alle drie de criminelen hebben nu te maken met twaalf jaar gevangenisstraf.

Rechercheurs pakken het Donkere Web aan.

De activiteiten van Dark Net krijgen de laatste tijd nogal wat aandacht, vooral omdat de wetshandhavingsinstanties beter in staat zijn om deze activiteiten te volgen. Veel criminelen op het afgezonderde deel van het internet blijven Bitcoin gebruiken als hun primaire betaalmiddel. In het afgelopen jaar zijn politie en opsporingsambtenaren steeds beter in staat geweest om hen te arresteren en hun activiteiten aan te pakken.

Toch weten wetshandhavingsinstanties dat er nog veel werk moet worden verricht om een effectief politieoptreden te garanderen. Daarom zijn zij begonnen met het uitbesteden van instrumenten die hun capaciteiten nog verder kunnen vergroten. Eerder deze maand heeft de Criminal Investigation Division Command van het Amerikaanse leger (USACIDC) een werkverklaring gepubliceerd, waarin wordt gezocht naar een Software-as-Service (SaaS) webapplicatie die zal helpen bij het illegaal traceren van crypto-transacties.

Het USACIDC is een tak van het leger die wereldwijd strafrechtelijke onderzoeken uitvoert. In de werkverklaring wordt uitgelegd dat het van plan is om het gewenste instrument te gebruiken met andere onderzoeksorganisaties – met name het Federal Bureau of Investigation (FBI) en de Major Cybercrime unit.

Het plan is om het in te zetten voor activiteiten zoals het witwassen van geld, afpersing en fraude – allemaal gedaan met cryptocurrencies. Volgens het document zou de gewenste webtool in staat moeten zijn om Bitcoin en andere belangrijke digitale middelen in real-time te analyseren, waardoor onderzoekers ook de bron van cryptotransacties grondig kunnen onderzoeken.

Het document voegt toe dat de tool in staat moet zijn om snel verdachte financiële transacties op te sporen, deze transacties te identificeren en mogelijke verbanden tussen cryptocurrencies en hun eigenaars te onderzoeken. De applicatie zou ook in staat moeten zijn om verdachte patronen in transacties op te sporen en interacties met andere personen en middelen te identificeren, en dit alles met inbegrip van een linkanalyse-instrument dat het gegevensanalyseproces van het USACIDC zal versnellen.